Biografie

H.M. van den Brink

Hans Maarten van den Brink (Oegstgeest, 1956) is de schrijver van een groot aantal artikelen, vijf non-fictie boeken en vijf romans, waarvan Aurora Schrijft de meest recente is en Over het water de bekendste.

Hij werkte als journalist voor het Leidse universiteitsblad Mare en daarna dertien jaar voor NRC Handelsblad, ondermeer als kunstredacteur, chef verslaggeverij en correspondent in de Verenigde Staten en Spanje. Daarna was hij zes hoofdredacteur van de VPRO-televisie, twee jaar directeur van kunstcentrum Witte de With, acht jaar directeur van het Mediafonds en daarnaast bestuurslid van verschillende culturele instellingen.

Zijn romandebuut, De Vooruitgang, verscheen in 1993 en was gebaseerd op een ware gebeurtenis: de raadselachtige moord op drie jonge stierenvechters in een klein Spaanse dorp.

Met de novelle Over het water vestigde hij niet alleen nationaal maar ook internationaal zijn naam als schrijver. Het is het verhaal van twee jongens uit zeer verschillende milieus die in de jaren dertig leren roeien op de Amstel; een van de twee kijkt aan het einde van de oorlog op die gelukkige periode terug. Het boek werd in veertien talen vertaald en opgenomen in het fonds van prestigieuze uitgeverijen als Gallimard, Hanser, Faber & Faber en Grove/Atlantic Monthly. Het was Los Angeles Times Book of the Year, werd genomineerd voor de Libris Prijs, de AKO Prijs, de Generale Bank Prijs, de Prix Médicis, de Prix Femina, de Independent Foreign Fiction Prize en bekroond met de Euregioprijs. Over het water is sinds de eerste publicatie in 1998 jaarlijks herdrukt en wordt inmiddels als een klassieker in de Nederlandse literatuur beschouwd.

De in 1999 verschenen roman Hart van glas, over een projectontwikkelaar die gelijktijdig verstrikt raakt in een fatale liefde en een dito bouwproject, bevat stevige kritiek op de Nederlandse samenleving aan het eind van de vorige eeuw maar ook op de gedachte dat utopische architectuur daar iets aan zou kunnen veranderen. Het boek werd vertaald in het Frans en het Italiaans.

De liefde voor Spanje vond zijn weerslag ondermeer in De dertig dagen van Sint-Isidoor, over de voors en tegens van het stierengevecht, en Reizigers bij een herberg, een boek met lyrische essays over eten en het onvervulbare verlangen ooit ergens helemaal thuis te komen.

Met uitzondering van enkele korte verhalen (onder andere in het tijdschrift De Gids, waarvan hij jarenlang redacteur was) schreef Van den Brink geen fictie meer tot hij in 2015 afscheid nam als directeur van het Mediafonds. Dijk is een roman over meten en wegen, zowel letterlijk als figuurlijk, en over de (on)betrouwbaarheid van het geheugen. Hoofdpersoon is de raadselachtige ijkmeester Karl Dijk. Tot verbazing van de verteller, die hem toch in ieder opzicht meende te kennen, verschijnt Dijk niet op zijn eigen afscheidsreceptie. Waarna de vraag zich ook aan hem opdringt wat er eigenlijk overblijft na een leven toegewijd werken. Dijk werd al voor zijn verschijnen bij AtlasContact, in januari 2016, aan de Duitse uitgeverij Hanser verkocht, en is inmiddels ook opgenomen in de programma’s van het Franse Gallimard en het Israelische Sifriat Poalim.

In 2018 verscheen Het Ontbijtbuffet, een verzameling van dertien afwisselend wrange, humoristische en melancholische verhalen die zich alle afspelen ‘in het gevaarlijke niemandsland dat vakantie heet.

 Aurora Schrijft (2020) is gebaseerd op een episode uit het leven van de grote Catalaanse schrijver Josep Pla. In de jaren kort na de Burgeroorlog kreeg hij een verhouding met een meisje uit een armoedig milieu. Nadat ze hem verlaten had en naar Buenos Aires was geëmigreerd betaalde hij haar meer dan twintig jaar om hem brieven te schrijven. De roman is het verhaal van een obsessie – met seks, met de zee, met het landschap van de ‘Costa Brava’ en met de strijd tegen vergeten en verval.

Naast zijn literaire werk is Van den Brink nog steeds actief als journalist, bestuurder en moderator. Hij woont afwisselend in Berlijn en Amsterdam, is getrouwd met Antoinette Hoes en heeft drie kinderen uit zijn eerste huwelijk.